Nyheter

DAGSKURS CLARION THE EDGE TROMSØ 4.JUNI 2024, noen få ledige plasser!


12.3-13.3.24 Pasientsikkerhetsuka Vefsn Kommune 

For et fantastisk initiativ fra Vefsn kommune og et eksempel til etterfølgelse! Hvert år arrangerer de pasientsikkerhetsuka, med ulike tema som dere kan se på bildene. Noen forelesere er lokale og jeg ble booket inn av Norengros Helseservice AS for å holde foredrag om sårbehandling. 60 ansatte fikk faglig påfyll om sårbehandling, mange mange flere fikk faglig påfyll om alt fra blodprøvetaking til smittevern og mye mye mer. 


25.2.24 Ukens webinar

Det er mye inspirasjon og faglig påfyll og finne på nett. Flere leverandører av sårutstyr samt flere organisasjoner holder jevnlig webinar. Denne uken har jeg deltatt på to webinar. Det første ble arrangert av The international Skin Tear Panel (ISTAP) og Accelerate : Skin tears: Cleansing, classification and management". Det andre ble arrangert av Wound Care Today i samarbeid med Mölnlycke: Are incisions the forgotten wound? Rethink incision care to improve patient outcomes!". 

Hva gjelder sistnevnte, ekstremt viktig og noe som burde være pensum for enhver kirurg. Det er fasinerende at man i 2024 er opptatt av teknologiske nyvinninger og nye metoder for operasjon, men samtidig bruker "old fashion" bandasjer som var i bruk for 50 år siden!


2.2.24 Norsk Interessefaggruppe for Sårheling, Quality Hotel Ramsalt Bodø

Årets NIFS-kongress ble arrangert i Bodø 1.& 2.februar 2024. Tema for kongressen var "Back to Basic - praktisk sårbehandling" og 450 deltakere kom til Bodø til tross for et forrykende uvær. Jeg holdt foredraget "Sårbehandlerens verktøykasse", med veldig fine og gode tilbakemeldinger. 

Abstract: Globalt øker antall pasienter som lever med kroniske sår. Forsinkelse i sårhelingen skyldes i stor grad manglende diagnostikk og korrigering av diagnostiske faktorer, mangelfull/ingen debridering, manglende kunnskap blant helsepersonell og dermed uforsvarlig helsehjelp til pasienter med sår. Behandlingen av pasienter med sår er ofte basert på kjerringråd og kollegabaserte tips, og ikke evidensbasert. «Sårutstyr er dyrt» er noe de fleste helsepersonell som behandler pasienter med sår er blitt fortalt. Behandling av pasienter med sår utgjør en omfattende økonomisk belastning for helsevesenet, og det er vanskelig å anslå faktiske kostnader da behandlingen ikke er begrenset til en spesialitet i helsevesenet, samt at pasientene behandles på sykehus, poliklinisk, sykehjem, hjemmesykepleie og legekontor. Dette gjør at kostnadene fordeles over flere budsjetter. Likevel har vi gode estimater fra Europa som viser at det er sannsynlig at kostnader til sårbehandling utgjør 2-4 % av nasjonale helsebudsjetter, samt en studie fra Wales som viser at kostnadene er enda høyere og faktisk 5-5,5 %. Videre vet man i dag at av de totale kostnadene til behandling av pasienter med sår utgjør utstyret ca. 15 %, de resterende 85 % skyldes kostnader for ansatte, bilutgifter, innleggelse i KAD seng, sykehus, operasjoner, amputasjoner m.m.

Ved hjelp av verktøyet 5D kan man gjøre sårbehandlingen mer bærekraftig både i forhold til økonomi og miljø, og ikke minst i forhold til sårheling. 5D er et produktnøytralt, brukervennlig, helhetlig, strukturert og valid verktøy som brukes i behandlingen av pasienter med sår. Verktøyet omfatter de viktigste aspektene ved sårbehandling, Diagnosis, Debridement, Dressing, Devices og Document. 5Ds logo er en hånd på grønn bakgrunn for å symbolisere at sårbehandling er mer enn å bytte bandasjer, det er et håndverk, og at sårbehandling kan gjøres mer bærekraftig ved hjelp av 5D. I foredraget «Sårbehandlerens verktøykasse» vil man bli presentert for 5D samt utstyret som naturlig hører inn under den enkelte D og som man må ha tilgjengelig for å kunne gi pasienter med sår forsvarlig helsehjelp. 

Kongressen hadde mange flotte foredrag, favoritt hos meg ble symposium med Mölnlycke og Prof. Matthew Malone "Biofilm facts and myths and what this means for clinical practice".

Kongressens gave fra NIFS til foredragsholdere gikk til Leger uten grenser, fantastisk initiativ!.25.1.24 Undervisning for Fagforbundet Saltdal

En nydelig vinterdag med 25 fantastisk engasjerte deltakere fra kommunehelsetjenesten i Saltdal kommune. Introduksjon av 5D, med fokus på leggsår og trykkskader innen diagnostikk.  Det er fantastisk fint og vite at forelesningene gjøre en forskjell for pasienter med sår, men ekstra fint er det at det også gjør en forskjell utenfor Norges grenser. Fagforbundets gave til meg var nemlig en gave til en barneby i Angola, eksempel til etterfølgelse for andre. 1.12.23 Budapest

Førjulstur med undervisning om trykkskader for ansatte i B.Braun fra Albania, Polen, Slovenia, Storbrittania, Tyrkia og Tyskland. Forelesningene heter "The devil is known by many names" og "Does time heal all wounds". Mye regn, håper og besøke Budapest ved en annen anledning. 


28.11.23 Thon Hotel Arena Lillestrøm

Tirsdag 28.11.23 var det dagskurs "5D-Sårbehandling enkelt forklart" for ansatte i kommunehelsetjenesten på Østlandet. Kurset var fullbooket og fikk full score på samtlige evalueringsskjema. Noen skriftlige tilbakemeldinger var "Meget lærerikt. Mye å ta med tilbake til jobb. Det beste sårkurset jeg har vært på", "Litt humor gjør alt så mye bedre. Du er en livlig og kunnskapsrik dame. Skal skryte masse av deg", "Lærte mange gode tips og triks", "Utrolig fine eksempler. Veldig flink foreleser, lett og følge med!", "Har lært mye nytt, tusen takk! ", "Veldig informativt og nyttig kurs. Skulle vart i flere dager. Tusen takk!", "Veldig lærerikt! Skal ta det med videre til arbeidsplassen og spre kunnskapen".


27.10.23 Nidaroskongressen 

Årets Nidaroskongress, den 17. i rekken, ble arrangert i Trondheim 21.10-27.10.23. Kongressen samler leger og medarbeidere i primærhelsetjenesten fra hele landet til faglige kurs, samt trivelige sosiale arrangement uka igjennom. Fredag 27.10 var dagen satt av til undervisning om sårbehandling og 101 deltakere ble introdusert til 5D - Sårbehandling enkelt forklart. Leggsår, Trykkskader, Diabetiske fotsår og brannskader var viet fokus hva gjaldt diagnostikk. En fantstisk fin opplevelse å møte så mange flinke og engasjerte helsesekretærer, sykepleiere og leger. 


26.10.23 Digipr0 Helse 

Hver høst og vår arrangerer Digipro Helse AS Helseuka for kunder av Digipro Helse AS. I løpet av denne uken får deltakere faglig påfyll om forskjellige tema og i den anledning fikk jeg introdusere deltakerne for 5D - Sårbehandling enkelt forklart. 44 flotte deltakere bidro til en super dag med høyt engasjement. 

Digipro Helse er en skybasert tjeneste som gir standardiserte, oppdaterte og kvalitetssikrete retningslinjer til ansatte . Alt man trenger for å gjøre jobben enklere ligger lett tilgjengelig på pad eller telefon. Ideen bak Digipro-helse er at virksomhetene skal slippe å utarbeide og vedlikeholde egne rutiner, prosedyrer, retningslinjer, nødvendige dokumenter og faglige verktøy. Digipro-helse samler alt som er nødvendig og dette kan benyttes på pc, nettbrett og smarttelefoner uansett hvor man jobber. Digipro Helse ble startet i 2018 med utspring i de kommunale helse og omsorgtjenesten og i dag benytter ca. 30 kommuner systemet.  https://www.digipro-web.no/24.10.23 FO Mo I Rana

Fellesorganisasjonen arrangerte vernepleiefaglig oppdateringskurs på Mo I Rana for vernepleiere i Nordland.  Tema for konferansen var blant annet farmakogenetikk, News, diabetes, praktiske prosedyrer samt at jeg deltok med undervisning om både palliasjon og sårbehandling. Veldig fin dag med 25 engasjerte deltakere. 


14.10.23 HS-seminaret Trondheim

Denne helgen arrangerte Hidradenitis Suppurativa-utvalget i Psoriasis-og eksemforbundet seminar i Trondheim og jeg fikk holde foredrag om sårbehandling. Hidradenitis Suppurativa er en kronisk hudsykdom som det er lite og ofte ingen kunnskap om blant helsepersonell. Det tar i gjennomsnitt 7-10 år før pasienter med denne sykdommen får diagnosen, til tross for at det ifølge veileder fra 2019 er ganske greie diagnostiske kriterier. 

1.Typiske lesjoner i form av dyptliggende smertefulle noduli, abscesser, arr, sinusganger, dobbelte/pseudo komedoner. 

2. Typisk lokalisasjon: aksille, lysker, perianalt og/ eller på nates. 

3. Kronisk og residiverende forløp med minst to inflammatoriske elementer/ lesjoner innenfor 6 mnd.

I tillegg opplever pasienter med HS mye stigma, og det er direkte flaut at bøker for sykepleierutdanningen omhandler sykdommen som et problem som kan løses med hygiene eller kaller det en svettekjertelbetennelse. Selv om årsaken til HS er antatt og være multifaktoriell og påvirkes av mange faktorer antar man idag at HS oppstår ved okklusjon av hårfoliklene som følge av hyperproliferasjon (hypervekst) av keratinocytter.  Når follikelen så rupturerer lekker bakterier og keratin ut i omkringliggende dermis og det skapes en påfølgende inflammatorisk respons.  Tilstrømming av inflammatoriske celler som nøytrofile granulocytter og lymfocytter fører til utvikling av inflammatoriske lesjoner som blir kroniske. Kvinner rammes hyppigere enn menn og mennesker med HS lider som følge av mangelfull kunnskap blant helsepersonell samt forsinket diagnostikk. 

21.6&22.6.23 Skin integrity Expert Conference Amsterdam

3M arrangerte Skin integrity Expert Conference med fokus på MASD - Moisture Associated Skin Damage i Amsterdam hvor jeg var heldig og bli invitert fra Norge. En kjempefin konferanse med deltakere fra resten av Europa og hvor jeg også deltok med min første poster presentasjon. Veldig lærerikt og inspirerende for å sette mer fokus på fuktskader i videre undervisning. 


16.6.23 Introduksjon av 5D-Sårbehandling enkelt forklart for Hudavdelingen St.Olavs Hospital

Fredag 16.juni fikk jeg anledning til å presentere 5D for hudavdelingen St.Olav Hospital i Trondheim. En fantastisk fin dag med med enn 50 ansatte fra Hudavdelingen samt noen ansatte fra andre avdelinger ved sykehuset. Kjempefine tilbakemeldinger i ettertid, blant annet  "det er behov for et strukturert, helhetlig og valid verktøy for behandling av pasienter med sår i både spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten", "strålende og inspirerende fagdag" og "du er en av de beste foreleserne vi har hatt".


15.6.23 5D-Sårbehandling enkelt forklart Scandic Nidelven

Første dagskurs ble avholdt torsdag 15.juni 2023 i Trondheim, for sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere fra Trondheim kommune. Kurset var fullbooket og fikk full score på samtlige evalueringsskjema. Noen skriftlige tilbakemeldinger var "Godt forklart, inspirerende", "Har lært utrolig mye jeg skal ta med tilbake til arbeidsplassen", "Dette var svært nyttig, dette har vi i bruk for i hverdagen vår", "Du er dyktig, er imponert over hvor godt du formidler til oss, håper og treffe deg igjen og at du kan komme til sonen vår", "Veldig bra og lærerikt kurs. Flink foreleser", "Har lært masse nytt", "Veldig bra og interessant"


10.6.23 Undervisning for Fotterapi forbundet Østfold Krets

En litt for tidlig start på #legsmatterweek og en fantastisk fin lørdag med fem timer undervisning for 20 engasjerte fotterapeuter som ville lære mer om den diabetiske fot, venøse leggsår og kompresjons behandling. Det ble både teori og praksis.  Takk til 3M for Coban2 og Coban2 lite til praktisk trening. 

2.5.23 EWMA Masterclass on compression therapy

I forbindelse med EWMA i Milano 3.-5.mai fant jeg anledning til å delta på EWMAs  Masterclass on Compression Therapy tirsdag 2.mai 2023. Kompresjonsbehandling er en helt essensiell del av sårbehandling og noe enhver sårbehandler må ha kunnskap om. Kjempefin og lærerik dag med både teori og praksis. EWMA kongressen bød som vanlig på fine dager med siste nytt innen sårbehandling, samt muligheten for å treffe tidligere medstudenter og veiledere fra tiden som student ved Cardiff University.